Balsavimas

Ar STT įtarimų sulaukę ir nuo pareigų nušalinti savivaldybės administracijos vadovai turėtų atsistatydinti?

 Rezultatai

Fotogalerijos

Partneriai

Klientų laukia naujoje sulčių gamykloje

Klientų laukia naujoje sulčių gamykloje (0)

2019-08-02

Pernai ūkininkas Nerijus Blažys šalia savo namų Žiedų g. pasiūlė jurbarkiečiams sulčių spaudimo paslaugą mobilioje sulčių spaudykloje, o šiemet senų ir naujų klientų laukia naujoje sulčių gamykloje Giedrių kaime, Pievų g. 9 – šaudyklos ir vairavimo mokymo aikštelės teritorijoje.

Ūkis auga

2013 m. N. Blažys ūkininkauti pradėjo užsodindamas keletą hektarų juodaisiais serbentais. Dabar šių uogų ūkininkas turi 37 ha, augina ir kitas uogas, daržoves, derlių skina 4,5 ha obelų sode, laukuose tuoj subręs ir moliūgai.

Prieš metus ūkininkas įsigijo mobilią austrų gamybos uogų, vaisių ir daržovių sulčių spaudyklą „Voran“. „Tai moderni spaudykla. Ją galima nutempti į bet kokią vietą, prijungti elektrą, vandens ir nuotekų sistemas ir dirbti. Kol tokio poreikio nėra, spaudyklą pastatėme naujose patalpose ir čia priimame klientus“, – sako prasidėjusiam sulčių spaudimo sezonui pasiruošęs N. Blažys. Spaudykloje naudojamas juostinis presas, todėl galima išspausti daugiau sulčių, jos būna tirštesnės, lieka daugiau ląstelienos ir vitaminų. „Moderni įranga garantuoja puikią sulčių kokybę“, – tikina Nerijus.

Pernai sulčių spaudykla stovėjo lauke, todėl dirbti buvo ne taip patogu – darbuotojams trukdė lietus, vėjas, nors uždaram sulčių gamybos procesui ir jų kokybei tai jokios įtakos neturėjo. Pastačius naują pastatą visa gamyba perkeliama čia. „Tai tik keletas kilometrų nuo miesto. Žmonės į spaudyklą žaliavą vis tiek veža, tad nepatogumų neturėtų kilti“, – mano N. Blažys. Be to ūkininkas šiemet pasiūlys ir naują paslaugą – jei žmonės rajono miesteliuose, kaimuose neturės galimybių atvežti žaliavą į Jurbarką, bus galima registruotis ir sulčių gamyklos darbuotojai žaliavą pasiims ir sultis pristatys patys.

Šalia gamyklos įrengti patogūs privažiavimai, baigiami takai, skirti technikai, kuri išveža išspaudas. „Veždavome jas į Žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę. Dabar turime įsirengę kompostavimo aikštelę, atliekas panaudosime trąšoms“, – sako ūkininkas.

Naujoje sulčių gamykloje bus ne tik spaudžiamos sultys, bet ir gaminamos tyrelės, natūralūs saldainiai, yra džiovyklė vaisiams, uogoms ir daržovėms, bus galima gaminti uogienes, marinuotus produktus, net ruošti žaliavą vynui. N. Blažys turi daug planų ir idėjų.

Spaudžia iš visko

Nors šiemet užklupusios pavasarinės šalnos nušaldė daug juodųjų serbentų žiedų, šių uogų sulčių pavyko šiek tiek išspausti. Juodųjų serbentų į spaudyklą vežė ir klientai. Šiuo metu ūkininkas ragina į spaudyklą užsukti su pomidorais. „Jie jau rausta. Tuoj žmonės atsivalgys, o iš gausaus derliaus galima pagaminti labai skanių sulčių. Pridedame druskos, pipirų. Supilstome į tokią tarą, kokios klientas pageidauja“, – sako N. Blažys.

Sultis galima išpilstyti į stiklinius 0,75 l talpos butelius, 3 ir 5 l talpos pastatomus maišelius su kraneliu ar dėti maišelius į dėžutes. Visos pakuotės – sertifikuotos, atitinka higienos reikalavimus.  „Rekomenduojame maišelius laikyti dėžutėse, kad graužikai nepažeistų įpakavimo ir sultys nesugestų“, – sako Nerijus. Sultys pasterizuojamos iki 80o C ir nepraimtos gali būti laikomos iki 2 metų, temperatūra neturėtų siekti 20° C. Atidarytą sulčių pakuotę rekomenduojama suvartoti per 14 dienų, bet sultys negenda ir ilgiau. „Šiemet pasiūlysime folinius maišelius. Jie apsaugos sultis nuo saulės spindulių, kurie joms gali pakenkti“, – aiškina ūkininkas.

Netrukus soduose prinoks ir obuoliai – pagrindinė žaliava sultims. „Sultis spaudžiame iš visko – obuolių, uogų, kriaušių, burokėlių, morkų, moliūgų. Ką žmogus turi ir kokį receptą sugalvoja. O jei neturi ir nesugalvoja – galime padėti mes. Patarsime, kokias sultis skaniausia maišyti“, – sako N. Blažys. Pasak jo, tik morkų sulčių vienų nespaudžia, jas maišo su kita žaliava, o šaltalankiai turi būti be šakelių.

Klientui atvežus obuolius ir pageidaujant įvairesnio skonio, juos paragavę spaudyklos darbuotojai gali patarti, su kuo derėtų jas maišyti. „Jei obuoliai saldūs, labai skanu įmaišyti juodųjų serbentų koncentrato, o rūgštesniems geriau tiks moliūgai, melionai“, – patirtimi dalijasi Nerijus. Klientai gali atsivežti ir egzotiškų vaisių – sultims itin tiks apelsinai. Įvairių sulčių koncentratų jiems bus pasiūlyta spaudykloje. Net jei žmogus neturi obuolių, gali jų sulčių įsigyti čia.

„Mūsų sultys – nesaldintos, neskiestos, visiškai natūralios. Mūsų tikslas – savo rankose turėti visą gamybą – nuo lauko iki stalo. Todėl atsakome už kiekvieną žingsnį ir produkto kokybę“, – tikina ūkininkas.

Paslapčių neturi

N. Blažio sulčių gamykloje gaminami produktai turi Nacionalinės kokybės produkto (NKP) ženklą.

Šis ženklas suteikiamas produktams, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus. NKP gamybos ir perdirbimo procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu, tausojama aplinka, naudojama minimalūs trąšų kiekiai.

Be įvairiausių sulčių N. Blažio spaudykloje gaminamos natūralios tyrelės. Jas išdžiovinus gaunami saldainiai, savo reikmėms sultys paruošiamos specialiai vynui gaminti. „Dabar daug žmonių namuose nori pasigaminti vyno. Mes galime sulčių nepasterizuoti, supilti į atneštą tarą ir atiduoti klientui. Ir dar receptais pasidalysime, nes patys išbandėme ne vieną žaliavą. O ir klientai gali savo senelių receptais pasidalyti“, – šypsosi Nerijus. Susidomėjusius, kas ir kaip gaminama spaudykloje, šeimininkas mielai priims, parodys ir surengs produktų degustaciją.

Džiovyklėje galima džiovinti įvairią žaliavą. Joje per 1-2 paras galima išdžiovinti 700 kg žaliavos. „Jau pernai pabandėme džiovinti pomidorus. Labai skanu“, – tikina spaudyklos šeimininkas.

Spausti ar džiovinti galima atvežti bet kokį kiekį žaliavos. „Obuolių reikėtų bent dviejų maišelių. Kol sezonas neprasidėjo, galima iš anksto pasiskambinti, nes spaudyklą ar džiovyklę įjungiame tik susikaupus didesniam kiekiui žaliavos. Po darbo su įranga ją reikia išplauti, tam reikia bent dviejų žmonių, kurie dirba 2-3 valandas“, – sako N. Blažys.

Jei eilės nėra, sultys iš poros maišų obuolių išspaudžiamos per 15 min. Tačiau, kai klientų daug, žaliava paliekama, o apie paruoštą užsakymą klientui praneša darbuotojas. Neturintieji galimybių atvykti, ūkininko produkcijos gali įsigyti internetinėje parduotuvėje uogusultys.lt. Produkcija prekiaujama ir Kaune, ūkininkų turgelyje. Pasiteirauti galima tel. 8 650 34 137. „Laukiame kiekvieno kliento, esame pasirengę dirbti ir su stambiais užsakovais, galime įgyvendinti įvairius pageidavimus“, – sako kiekvieno kliento norus pasirengęs įgyvendinti ūkininkas.

Užsak. Nr. 861.



« Atgal

Reklama

Naujienlaiškis

Facebook